Malzeme kaynaklı olarak veya malzemeye uygulanan harici işlemler sebebiyle hidrojen atomlarının ürünün içine girmesine ve ardından oluşturduğu süneklik kaybına hidrojen gevrekliği adı verilir. Özellikle dayanım sınıfı 10.9 ve üstündeki dayanımlarda olan veya Rockwell sertliği 35 ve üstünde olan metallerin belli kuvvete maruz kalmaları sonucunda hidrojenin yoğun bulunduğu bölgelerde çatlama veya kırılma riski taşır. Bu duruma hidrojen gevrekliği denir.
Kaplama sonrasında malzeme yüzeyleri tarafından emilmiş olan hidrojeni uzaklaştırmak amacıyla, ASTM B-850 ve ISO 4042 standartlarına göre 180°C-220°C sıcaklık aralığında 2 saat, 4 saat, 8 saat ve 12 saat yapılan tavlama işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemle risk azaltılabilir. Bu işlem hidrojen gevrekliği giderme, degazaj veya getempert olarak adlandırılır.
Malzeme kaynaklı, Çevresel Hidrojen Gevrekleşmesi
⦁ Korozif veya Hidrojen bakımından zengin çevre ile harici kaynaklardan Hidrojen gelmesi,
⦁ Gerilme korozyonu çatlaması ,
⦁ Katodik hidrojen emilimidir.
Malzemeye Uygulanan İşlemler Nedeniyle Hidrojen Gevrekleşmesi
⦁ Elektro kaplama banyoları
⦁ Asidik Dağlama
⦁ Çelik üretiminde Hidrojen sıkışması
Kumlama, paslanmaz çelik ya da metalin yüzeyindeki çapak, kir ve korozyonu temizleyip paslanmaz çelik ve metalin özünü ortaya çıkartan yüzey temizleme işlemidir. Malzemenin yüzeyine mikro boyutlardaki paslanmaz çelik bilyenin belli basınçlarda yüzeye püskürtülmesi ile yapılır. Özellikle boya altı uygulamalarda yüzeye kazandırdığı gözenekli yapı ile avantaj sağlamaktadır.
Lastik tamburlu kumlama ile çelik parçalar, demir parçalar, ısıl işlem görmüş parçalar, döküm parçalar, dövme parçalar, alüminyum parçalar, preslenmiş çelik veya pirinç parçalar, yaylar, çeşitli mekanik ve otomotiv parçalarına kumlama tercih edilmektedir.
Teknik:
⦁ Vulkan Chronital Paslanmaz Çelik Ürünleri
⦁ S-20 [0,09 - 0,30 (mm)] ve S-30 [0,14 - 0,50 (mm)] ürün boyutları