Dokümanlar
İletişim
Haberler
Haberler

Avrupayı vidalıyor



TÜRK sanayicileri her şeye rağmen üretime ve yatırıma devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ‘civata, vida ve bağlantı elemanları’ üreticilerinden Çetin Civata, İstanbul’daki üç üretim tesisinden Avrupa’ya ihracatını artırıyor. 

Firma, Malatya’daki fabrikasından savaş sonrası Orta Doğu’ya ihracata hazırlanırken, Yalova’da da tamamen otomotiv sanayiine odaklı yeni bir fabrika kuracak. Şu anda günlük ortalama 20 milyon adetlik üretim yapan firma, toplam üretiminin yüzde 40’ını 18 ülkeye ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 90’ı Avrupa’ya, yüzde 80’i ise Almanya’ya yapılıyor. Bu sektörde 100 yıllık aile faaliyetine sahip firmanın yönetim kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu şöyle konuşuyor: 

1915’TE HIRDAVATÇI ESNAF 

“Malatyalıyız. Rahmetli Abdullah dedemiz 1915’te Malatya’da hırdavatçı-nalburiye esnafıydı. Dükkanı kapatıyor ve Birinci Dünya Savaşına gidiyor. Kendisi lise mezunuymuş ve Kurtuluş Savaşı dahil tam 11 yıl savaşlarda kalmış. 1915’te ve 1028’de dükkanındaki fotoğrafları bize hatıra kaldı. Malatya’da esnaflığa devam ederken babam (Nihat) ve amcam askerliğini yapıyor ve dedemle devam ediyorlar. 1966’da dedem vefat ediyor ve amcamla babam ayrılıyor. 1970’lere gelince Anadolu şehirlerinde esnaflar birleşip üretim tesisleri kurmaya başlıyorlar ve babamlar da arkadaşlarıyla, un fabrikası, sonra Merbolin’in Malatya boya fabrikasını, ardından bir mobilya fabrikası ve kireç fabrikası kuruyorlar. 1976’da ise İstanbul’a taşınıyoruz ve babam Topçular’da üç ortakla Cıvata fabrikası kuruyor.  1980’de ortaklardan ayrılıp Bayrampaşa’ya taşındık. Firmaya da Çetin kardeşimin ismini verdik. 

ÜÇÜNCÜ KUŞAK PAZARLAMA ODAKLI 

Ben üniversiteyi bitirdim ve 1985’te pazarlama şirketimizi kurduk. Babam üretim tarafındaydı. Sonra Çetin kardeşim ve diğer kardeşimiz de katıldı. Biz üçüncü kuşak olarak pazarlama odaklı iş geliştirince işimiz doğal olarak daha hızlı büyüdü. 1994’te artık babamız da yaşlanmıştı üretimi de biz yönetmeye başladık. Sonra fabrikayı büyütme kararı aldık ve Çatalca’ya yeni fabrika yaptık. 50 dönüm açık alan 17 bin metrekare kapalı alanı olan bu tesismizde katma değeri yüksek ürünler yapmaya başladık. burada otomotiv, beyaz eşya, makine sanayi ve çelik konstrüksiyon sektörüne üretim yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz. Yüzde 30’unu otomotiv sanayisine üretiyoruz, yüzde 30’unu iç piyasaya perakendeye veriyoruz. 

MALATYA FABRİKASI 

2010’da Malatya’ya da bir fabrika yatırımı daha yaptık. OSB içinde cıvata, vida fabrikası kurduk, 2011’de hizmete açtık. 20 bin metrekare kapalı alanımız, 250 kişilik istihdamımız var. Orada somun da üretiyoruz. Bizim toplam üretim tutarımız günlük ortalama 20 milyon adet (Vida, sonum, cıvata, bağlantı elemanları). Toplamda sanayi tarafımızda 700 kişi çalışıyor. Şu anda 4 fabrikamız var. İstanbul’da (Avcılar, İkitelli ve Çatalca), Malatya’da.  Bu sene ciromuz yüzde 10 arttı. 2015’te 155 milyon lira ciro yapmıştık, bu sene 170 milyon TL ciro yaparız.” 

BİLGİSAYAR VE AKILLI TAHTA DA ÜRETİYORUZ 

ÇETİN Cıvata Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, küçük kardeşi Abdullah ile de Boğaziçi Bilgisayar’ı kurduklarını belirterek, “Boğaziçi Bilgisayar şu anda kendi markamız Aidata ile bilgisayar üretiyor. Ayrıca akıllı tahta da üretiyoruz. Küçük çapta da olas ihracata da başladık. Şirket ayrıca önemli markaların distribütörlüğünü yapıyor ve 250 kişilik istihdama ulaşmış durumda” diyor.
Yasal Uyarılar
Telif Hakkı © Tekno Metal Kaplama Tüm hakları saklıdır.
+90 212 549 97 62

Ömerli Mah. Tuna Sok.. No:18/1 Arnavutköy - İstanbul Arnavutköy - Istanbul


Telif Hakkı © Tekno Metal Kaplama Tüm hakları saklıdır.